• Vanaf €15 Klarna afrekenen mogelijk!
  • Peg Dolls, edelsteen sieraden, woondecoratie en meer, uit 40 kleine bedrijven!
  • 06 36 36 60 75
  • Ook verzending naar België!
  • Vanaf €15 Klarna afrekenen mogelijk!
  • Peg Dolls, edelsteen sieraden, woondecoratie en meer, uit 40 kleine bedrijven!
  • 06 36 36 60 75
  • Ook verzending naar België!

Shou Sugi Ban, ook wel bekend als Yakisugi, is een traditionele Japanse techniek om hout te behandelen door middel van verkoling van het oppervlak. Deze techniek wordt al eeuwenlang toegepast in Japan en is de afgelopen jaren wereldwijd populair geworden als een unieke en duurzame afwerking voor houten oppervlakken, zoals gevelbekleding, meubels en wanddecoratie.

De term "shou sugi ban" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar het algemene concept van het verkolingsproces, terwijl "yakisugi" specifiek verwijst naar het Japanse gebruik van de techniek. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen naar dezelfde behandelmethode.

Het proces van Shou Sugi Ban begint met het selecteren van het juiste hout. Meestal wordt hiervoor cederhout gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke oliën die het hout beschermen tegen rot en insecten. Vervolgens wordt het houtoppervlak blootgesteld aan open vuur. Dit kan gedaan worden door de houten planken boven een vuur te plaatsen of door een brander te gebruiken om het oppervlak van het hout te verhitten.

Tijdens het verhittingsproces wordt het oppervlak van het hout geblakerd, waardoor het een diepe, verkoold zwarte kleur krijgt. Het verhitten van het hout zorgt ervoor dat de houtvezels samentrekken en de oppervlaktekoolstof wordt afgesloten, wat het hout duurzaam en resistent maakt tegen insecten, schimmel en weersinvloeden. Na het verkolingsproces wordt het hout afgekoeld en worden de losse roetdeeltjes verwijderd.

Het resultaat van Shou Sugi Ban is een unieke en dramatische afwerking van het hout, met een prachtig verkoold uiterlijk. Afhankelijk van de techniek en de intensiteit van het verkolingsproces, kunnen verschillende texturen en kleuren worden bereikt, variërend van diep zwart tot grijs en bruin. Het verkoold oppervlak kan ook worden geborsteld om een gladde of ruwe textuur te creëren, afhankelijk van de gewenste esthetiek.

Naast de unieke esthetiek heeft Shou Sugi Ban ook andere voordelen. Het verkoold oppervlak beschermt het hout tegen weersinvloeden, UV-straling en insecten, waardoor de levensduur van het hout wordt verlengd en onderhoud wordt verminderd. Bovendien is shou sugi ban een duurzame keuze, omdat het geen chemische behandelingen of coatings vereist en het hout wordt gerecycled.

Shou Sugi Ban wordt tegenwoordig vaak toegepast in moderne architectuur en interieurontwerp vanwege zijn unieke en eigentijdse uitstraling. Het wordt gebruikt als gevelbekleding, wandbekleding, vloerafwerking, meubels en decoratieve elementen.

Bij CBeezzz kun je unieke houten wanddecoratie vinden die met behulp van de traditionele Japanse houtbrandtechnieken Shou Sugi Ban en Yakisugi is gemaakt. Deze technieken zorgen voor een bijzondere en karakteristieke uitstraling van het hout, waardoor de wanddecoratie een echte eyecatcher wordt in elk interieur.

De resulterende houten wanddecoratie is uniek en heeft een prachtige uitstraling met zijn verkoold zwarte kleur en textuur. Elk stuk is met de hand gemaakt en heeft zijn eigen kenmerken en charme. De houten wanddecoratie kan worden gebruikt als een opvallend kunstwerk aan de muur, een bijzondere achtergrond voor een ruimte of als een statement piece in elk interieur.

Wood art by Richard Shou Sugi Ban