Terracotta kachels
In de media
De Terracotta kachel, bloempotkachel, waxinekachel, tafelkachel, tafelhaard, theelichtkachel, of welke naam er ook aan gegeven wordt. Ze zijn volop in de media en dan vooral in de negatieve zin.
Dat deze kacheltjes populair zijn is niet zo gek, nu dat de energieprijzen de pan uit rijzen. Als energie niet meer te betalen is, worden mensen creatief en gaan zoeken naar alternatieven.
De bloempotkachel is echter niet onlangs pas uitgevonden.
Als je op Google intypt, wanneer de bloempotkachel is uitgevonden, kom je in de zoekresultaten al snel op een forum terecht waar iemand in 2013 al uitlegt wat een fijne warmte deze kacheltjes geven.
Als je de Engelse term gebruikt “pot candle heater” of “Terracotta radiant heater” gaan de resultaten nog verder terug.
Het lijkt logisch dat de eerste exemplaren nog veel ouder zullen zijn.
Maar nu steekt dit verwarmelementje de kop weer op als gevolg van de niet te betalen energie.
Je ziet filmpjes van potten die barsten, hele vlammenzeeën en allerlei ongelukken die plaats vinden door gebruik van deze kacheltjes.
En daarnaast heb je natuurlijk nog de massa aan berichten over ongezonde fijnstof die ontstaat tijdens het gebruik van de Terracotta kachel.
Omdat ik deze kacheltjes zelf maak, wil ik hier graag een blog aan wijden.
In een artikel van het Noord Hollands Dagblad las ik het volgende:
"Veiligheidsregio Noord-Holland Noord benadrukt in een reactie over de brandveiligheid het advies om kaarsen niet te gebruiken om je huis te verwarmen. Ze zijn er voor de sfeer in huis. De warmteopbrengst van kaarsen en waxinelichtjes is niet hoog.
Over de risico’s van een terracotta potkachel: „Kaarsen branden leidt tot uitstoot van fijnstof en koolmonoxide in de kamer. Bij een paar kaarsen is dit nog niet zo’n groot probleem, maar bij veel kaarsen kan het gevaarlijk worden. Wanneer je de ruimte niet goed ventileert, ontstaat er een risico op koolmonoxidevergiftiging. Daarom adviseren we altijd om goed te ventileren door ventilatieroosters in ramen en/of de ramen zelf open te zetten én een koolmonoxidemelder (CO-melder) te plaatsen in kamers waar gestookt wordt. Daarnaast is het brandgevaarlijk om veel kaarsen naast elkaar te branden; lontjes van waxinelichtjes kunnen in het kaarsvet gaan drijven, met een mogelijk grotere vlam tot gevolg”, aldus Veiligheidsrisico Noord-Holland Noord."
Het discussiepunt is dus het kaarsen branden en niet de Terracotta kachels zelf.
Mensen branden al eeuwen kaarsen, kaarsen zijn overal te koop èn kaarsen zijn nu eenmaal om te branden.
Als mensen zelf de keuze maken om dit niet te doen is dat natuurlijk prima, maar het is ook prima als mensen wèl een paar kaarsen aansteken. Als er fijnstof vrijkomt bij het branden van kaarsen, nemen de fervent kaarsenlovers dit gewoon voor lief.
Kaarsen branden is overigens ook niet verboden.